Det finns en rad ord och begrepp som är viktiga att känna till i en byggprocess, framför allt i kontakten med kommunen. Vi har samlat många av dem här så att du kan läsa mer om vad begreppen innebär och vad regelverket säger. På Husbyggarträffarna går vi givetvis igenom och förklarar de olika termerna så att du får insikt i och förstår vad som menas med de olika uttrycken.
A
Anmälan
En anmälan görs för en åtgärd som inte kräver bygglov. Du får inte påbörja en anmälningspliktig åtgärd innan du har gjort en anmälan och fått ett startbesked från byggnadsnämnden i din kommun.
Exempel på anmälningspliktiga åtgärder kan vara:
- rivning av byggnad eller del av byggnad
- ändring som innebär att konstruktionen av en byggnads bärande delar berörs eller att byggnadens planlösning påverkas avsevärt
- uppförande eller tillbyggnad av en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus på högst 30 m2, ett så kallat attefallshus
- tillbyggnad på högst 15 m2 av ett en- eller tvåbostadshus
- inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus
Attefallshus
Du som har ett en- eller tvåbostadshus får uppföra attefallshus utan bygglov. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Du kan bygga flera attefallshus, men alla attefallshus som du har byggt på tomten får vara högst 30 m2 tillsammans.
Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga, växthus eller garage (komplementbyggnad).
B
Byggherre
Byggherren är den som äger fastigheten och som ska låta bygga nytt, bygga om eller bygga till, antingen själv eller genom en byggfirma. Byggherren är även den som anlitar, om nödvändigt, en kontrollansvarig.
Bygglov
Bygglov är en prövning där den planerade åtgärden granskas av kommunen gällande lokalisering, yttre utformning och tillgänglighet. Bygglovet utgör ett tillstånd att få utföra den åtgärd som byggherren har ansökt om.
Till ansökan om bygglov ska du bifoga ritningar som visar det som ska byggas. Generellt för ritningar gäller att de ska vara fackmannamässigt utförda vilket betyder att de ska vara skalenliga och att det ska vara tydligt för alla vad som framgår av ritningarna.
D
Detaljplan
Detaljplanen är det dokument som ofta reglerar byggnadshöjder, byggrätt (antalet kvadrat som får bebyggas på en fastighet) och vart byggnader exempelvis inte får placeras. Detaljplanen innehåller även en sorts karta som visar hur mark och vatten ska användas för ett område.
E
Energideklaration
Småhus ska ha en energideklaration vid nybyggnation eller vid försäljning. Den görs av fastighetsägaren tillsammans med en certifierad energiexpert.
F
Färdigställandeskydd
Färdigställandeskydd är en försäkring eller en bankgaranti som krävs vid ny- och ombyggnad av en- och tvåbostadshus. Färdigställandeskyddet ska hjälpa dig som byggherre (i egenskap av konsument) om entreprenören till exempel går i konkurs eller av annan anledning inte kan fullgöra sina åtaganden.
Förhandsbesked
Ett förhandsbesked är en slags verifikation på om en mark som idag är obebyggd kan vara lämplig att bygga på och under vilka förutsättningar. Du behöver inte ha färdiga ritningar på det du vill låta bygga för att kunna ansöka om förhandsbesked.
G
Grannehörande/ granneyttrande
Grannehörande kallas det när grannar som berörs av åtgärden du vill göra får möjlighet att säga sin mening. Grannehörande sker exempelvis när bygglovsansökan innehåller avvikelser från detaljplan eller om åtgärden inte finns reglerad i detaljplan.
K
Komplementbyggnad
En komplementbyggnad är andra byggnader på tomten som inte sitter ihop med huvudbyggnaden, till exempel uthus, lekstuga eller ett garage men det kan även vara andra typer av små byggnader.
Kontrollplan
I en kontrollplan anges vilka kontroller som ska göras under en byggnation, vilka intyg och handlingar som ska lämnas in till kommunen och vilka tekniska krav som ställs på byggnaden.
Kontrollansvarig (KA)
En kontrollansvarig medverkar under byggnationen för att säkerställa att kraven enligt plan- och bygglagen (PBL) uppfylls. Den kontrollansvarige hjälper byggherren att upprätta en kontrollplan, ser till att den följs och att nödvändiga kontroller under byggnationen utförs. Du som ska låta bygga anlitar själv en kontrollansvarig som är certifierad enligt PBL. På boverkets hemsida kan du söka efter certifierade kontrollansvariga.
M
Marklov
Marklov är den typ av lov som berör markarbeten som schaktning, fyllning och trädfällning.
N
Nybyggnadskarta
En nybyggnadskarta krävs vid nybyggnation. Nybyggnadskartan säkerställer tomtgränser och husets placering. Nybyggnadskartan tas fram av och kan beställas hos kart- och mätningsavdelningen hos kommunen.
O
Områdesbestämmelser
Områdesbestämmelser används inom områden utan detaljplan för att till exempel reglera bebyggelsens utformning i värdefulla miljöer eller för att minska eller utöka bygglovsplikten.
P
Plan- och bygglagen (PBL)
Plan- och bygglagen (PBL) reglerar planläggning av mark och vatten och bestämmelser kring byggande.
Planritning
En planritning visar byggnaden ovanifrån med rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner etc. Varje våning visas separat, till exempel entréplan, övre plan och källarplan.
R
Rivningslov
Rivningslov krävs om du ska riva en byggnad eller en del av byggnad om den ligger inom ett detaljplanerat område eller om det finns krav i de så kallade områdesbestämmelserna.
S
Situationsplan
En situationsplan är en kartbild över din fastighet som visar befintliga byggnader och tomtgränser. På situationsplanen ska du visa vart den nya byggnaden ska placeras samt att du ska ange byggnadens mått och mått till tomtgräns. Ska du bygga ett nytt bostadshus på en obebyggd tomt behöver du en nybyggnadskarta (se ovan).
Slutbesked
När byggnationen är klar och du har visat att alla krav är uppfyllda enligt kontrollplanen ger kommunen ett så kallat slutbesked. De åtgärder som du har angett i bygglovet ska anses vara slutförda i och med att slutbesked utfärdas. Du får inte ta en byggnad i bruk (till exempel flytta in i den) förrän du har fått ett slutbesked.
Slutsamråd
När byggåtgärderna för din byggnation har avslutats kallar bygglovsenheten till slutsamråd (vid större ärenden). Då går man bland annat igenom hur kontrollplanen har följts.
Startbesked
Efter godkänt bygglov måste du få ett startbesked från kommunen innan du får påbörja en byggnation. I startbeskedet fastställs kontrollplanen samt eventuella villkor för att få påbörja arbetena.
Strandskydd
Generellt sätt så gäller strandskyddat området 100 meter från strandlinjen vid sjöar och vattendrag om inte en detaljplan finns för området. Om en byggnad ska uppföras på en fastighet inom strandskyddat område behöver du även ansöka om strandskyddsdispens. Detta hanteras i samma ärende som bygglovet.
T
Tekniskt samråd
Efter att du har fått ett beslut i ett bygglovsärende ska byggherren och kontrollansvarige tillsammans med representant från kommunen mötas för ett tekniskt samråd. Vid samrådet diskuteras vilka kontroller som ska göras under byggtiden (genomgång av kontrollplan).
Att välja tomt!